Sülfürik Asit Tesisi metalürjik prosestir. OUTOEC firmasının kavurma teknolojisi kullanılmaktadır. Gaz Yıkama ve Asit Üretiminde de aynı şekilde OUTOTEC teknolojisi kullanılmaktadır. Asit Üretiminde yine OUTOEC firmasının “DCDA – Double Contact Double Absorption” metodu bulunmaktadır. Mevcut en iyi teknik kullanarak üretim yapan tesisin emisyon değerleri bakanlık limitlerin çok altında gerçekleşmektedir.
Hammadde : %48-50 oranında kükürt içeren pirit konsantresi kullanılmaktadır.
Sülfürik Asit : %98’lik teknik derecede sülfürik asit üretilmektedir. Fosforik asit, fosfatlı gübre ve metal üretiminde kullanılmaktadır. 2080 t/gün kapasitede üretim yapılmaktadır.
Kalsin : Kobalt, çinko ve bakır içeren d50 = 40 mikron olan kalsin üretilmektedir. Metal üretiminde kullanılmaktadır. 1000 t/gün kapasite üretim yapılmaktadır.
Buhar : 400 C ve 60 bar’da kuru buhar üretilmektedir. Elektrik, fosforik asit, fosfatlı gübre ve metal üretiminde kullanılmaktadır.2880 t/gün kapasite üretim yapılmaktadır.
Küre madenimizden tedarik edilen pirit konsantresinin fırında 750-800 C’de kavrulması sonucu 3 ürün oluşmaktadır. Yanma sonucu açığa çıkan kalsin toz halde olup siklonlar ve elektro filtre ile tutulup soğutulduktan sonra metal üretiminde kullanılmak üzere silolarda depolanmaktadır. Isı enerjisi ise atık ısı geri kazanım sistemi ile uzaklaştırılmakta ve buhar üretilmektedir. Pirit kavurma sonucu açığa çıkan gaz fazındaki kükürt dioksit kalsinden ve yüksek ısıdan ayrıştırıldıktan sonra gaz temizleme ünitesinde içesindeki ince partiküllerden ve aerosollerden venturi yıkayıcı ve elektrofiltreler vasıtasıyla ayrıştırılır, asit üretiminde reaksiyona girmeye uygun hale gelir. Temizlenmiş gaz vanadyum pentaoksit içeren konvertöre beslenerek asit üretimi için gerekli olan kükürt trioksit üretimi sağlanır. Kükürt trioksit içeren gaz daha sonra absorpsiyon kulelerinde düşük oranda su içeren sülfürik asit ile absorbe edilerek asit üretimi gerçekleşir. Ürün asit stok tanklarına gönderilerek buradan tesis içerisindeki kullanıcılara dağıtılır.